Jennifer  Paterson

Wołowina na tajską modłę


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Wołowina na tajską modłę
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g polędwicy wołowej

2 łyżki oleju

1 pęczek dymki

posiekanej

2 ząbki czosnku

posiekanego

1 porcja świeżego kłącza imbiru wielkości kciuka

posiekanego

1 łyżka sosu sojowego

1 duży pęczek kolendry

posiekanej

2 świeże papryczki chilli

posiekane

1 łodyga trawy cytrynowej

grubo posiekanej

2 puszki mleka kokosowego

sok z 1 limonki

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej patelnię i obsmaż mięso. Zdejmij mięso z patelni, wlej olej i zeszklij dymkę, czosnek oraz imbir. Dodaj sos sojowy, połowę kolendry i papryczki. Ostrość papryczek jest kwestią osobistego wyboru (od ultra-ostrej odmiany Scots bonnet do najłagodniejszej jalapeño). Przełóż obsmażoną wołowinę na blachę. Dodaj podsmażone warzywa i trawę cytrynową, polej mięso mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 min. Wyłóż mięso na talerz, odcedź sos, dodaj pozostałą kolendrę i polej całość sosem. Podawaj niezwłocznie.

powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pieczeń z karkówki
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#Kasiagdansk

07.01.2011 16:29


Gdańsk

CYTUJ

Dwie puszki, po 200 czy 400 ml ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.