Wołowina na rumiano z woka z pieprzem

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g rostbefu

pokrojonego na kawałki 1,5 x 1,5 cm

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka gorącej wody

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju roślinnego

1 ząbek drobno posiekanego czosnku

½ małej cebuli

pokrojone w grubą kostkę

50 g masła

szczypta soli

duża szczypta czarnego pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu

2 gałązki kolendry

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszać sos ostrygowy, gorącą wodę, olej sezamowy i cukier. Włożyć wołowinę, wymieszać, by mięso pokryło się marynatą, odstawić na 10 minut. Rozgrzać wok, aż zacznie niemal dymić. Wlać olej, włożyć mięso, smażyć, podrzucając, z każdej strony przez minutę, żeby było porządnie zrumienione. Na koniec pozwolić, żeby zapalił się olej w woku. Włożyć czosnek i cebulę, dodać masło i smażyć, podrzucając, przez kolejne dwie minuty. Mięso powinno być w środku lekko krwiste. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego woka, mięso należy smażyć w dwóch partiach.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chrupiącą bagietką oraz sosem do maczania z sosu sojowego z pokrojoną papryczką chili.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.