Jan i Jakub   Kuroniowie

Wołowina Esterhazy


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 5522

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mięsa wołowego

150 ml czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka estragonu

1,5 łyżeczki cukru

2 łyżki białego winnego octu 6%

4 łyżki oleju

2 łyżki masła

czosnek

szalotka

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Rozcieramy łyżkę oleju z estragonem. Smarujemy bejcą mięso, posypujemy cukrem i odkładamy na dwa dni w chłodne miejsce. Pamiętamy o tym, żeby co 12 godzin przewracać mięso na drugą stronę. Po dwóch dniach obsmażamy mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, dodając drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem. Gdy pieczeń będzie miękka, po upływie 45 minut do godziny, doprawiamy sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Czulent
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.