Wolowina duszona w czerwonym winie

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wolowina duszona w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 kg udźca wołowego (góra)

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

2 gałązki rozmarynu

8 ziaren czarnego pieprzu

1 duża cebula

3 marchewki

1 łodyga selera naciowego

1 butelka czerwonego wina (750 ml)

6 łyżek oliwy extra vergine

2 łyżeczki soli

sól i świeżo zmielony pieprz

chleb do podania



Przygotowanie:



Czosnek, cebulę, marchew obrać i drobno posiekać. Seler pokroić w drobną kostkę. Wrzucić warzywa do miski, dodać pieprz i liście laurowe. Mięso obwiązać sznurkiem kuchennym, ułożyć na warzywach, dodać rozmaryn, wlać wino. Przykryć, wstawić do lodówki i marynować przynajmniej 12 godzin. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierem kuchennym (marynatę zachować). W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć i odłożyć na bok. Do tego samego rondla wlać marynatę i zagotować. Włożyć z powrotem mięso, doprawić solą i ew. pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zaglądać i obracać mięso. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je z rondla i trzymać w cieple. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować go na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usunąć sznurek, pokroić mięso na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i warzywami z gotowania. Podawać z chlebem.



powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.019) makaron z tajskim zielonym curry
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.