Delia  Smith

Włoskie piklowane warzywa


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie piklowane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

bukiet różnokolorowych warzyw: koper włoski

bakłażan

pieczarki

cukinia

czerwona i żółta papryka

pomidory i czerwona cebula

850 ml białego octu winnego

czosnek

przyprawy

 

 

Przygotowanie:


Jarzyny (bez pomidorów) kroimy i przez dobę moczymy w solance. Następnie odcedzamy je na durszlaku, lekko odciskamy i rozkładamy na ściereczce. Pozostawiamy je tak na 3 godziny, by obeschły, poczym wrzucamy do miski i starannie mieszamy z siedmioma łyżkami oliwy z oliwek. Warstewka tłuszczu ochroni warzywa i pozwoli dłużej je przechowywać. Dodajemy pomidory, oraz 6 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki. Wszystko razem mieszamy.
Do wyjałowionych słoików wlewamy trochę octu, wrzucamy listek laurowy, po gałązce rozmarynu oraz tymianku i jak najciaśniej nakładamy warzywa. Na wierzchu znów kładziemy listek laurowy, rozmaryn i tymianek, dodajemy 4 – 5 ziarenek pieprzu. Słoiki wypełniamy octem. Zamykamy przykrywkami pokrytymi plastikiem.

powrót

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sok z wiśni
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chutney ze świeżych i suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.