Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami

Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

Włoskie cantucci z migdałami i suszonymi śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mielonych migdałów

50 g płatków migdałowych

300 g mąki razowej

150 g cukru

3 jaja + 1 do smarowania

2 łyżki masła

1 łyżka kefiru

szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z ½ cytryny

100 g suszonych śliwek

3 łyżki miodu + 3 łyżki do smarowania

trochę migdałów w płatkach do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy płatki migdałowe i posiekane śliwki. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 jaja, masło i kefir. Wyrabiamy dość twarde ciasto. Wałkujemy cienkie wałki, pieczemy (140 stopni C ok. 20-30 min), lekko studzimy kroimy w skośne plasterki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z miodem, posypujemy płatkami migdałów tak, aby się przykleiły i ponownie zapiekamy ok. 5 minut. Cantucci można przechowywać kilka tygodni w zamkniętym opakowaniu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Buraczane pęczotto
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

agaw93

postów: 1

12.07.2013 07:39

CYTUJ

Dałam pół na pół orkiszową i żytnią razową. Wyszły :)

Nalewka

postów: 50

06.12.2011 04:48

CYTUJ

Sądzę, że pszenna :( Ale jakby wziąć żytnią i gryczaną pół na pół, to też wyjdą dobre i dla bezglutków będzie ok :)

#Kasia)))ww

21.04.2011 19:00


CYTUJ

a jaka mąka? pszenna czy żytnia?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.