Ruth  Rogers

Włoski keks


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoski keks
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 garście kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 garście kandyzowanych wiśni

2 garście kandyzowanej łodygi anżeliki (arcydzięgla)

kandyzowane w całości mandarynki

1 butelka ciemnego rumu

250 g miękkiego masła

100 g cukru

350 g mielonych blanszowanych migdałów

225 g mąki pszennej

5 jajek

skórka otarta z 3 cytryn

650 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości miazgi kakaowej)

posiekanej

1 szklanka dżemu morelowego

500 g miodu

150 g blanszowanych migdałów

uprażonych i ostudzonych

150 g migdałów w skórkach

uprażonych i ostudzonych

150 g całych orzechów laskowych

uprażonych i ostudzonych

150 g posiekanych orzechów laskowych

uprażonych i ostudzonych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Zalej kandyzowane owoce rumem i odstaw na godzinę. W tym czasie zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj zmielone migdały i mąkę, i szybko wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem mieszając. Dodaj skórkę z cytryn i czekoladę oraz dżem morelowy. Wymieszaj i dodaj miód, a następnie migdały i orzechy. Wymieszaj i dodaj kandyzowane owoce z niewielką ilością rumowej marynaty. Warto odstawić ciasto na 2 godziny, żeby aromaty się połączyły, ale można od razu wstawić je do piekarnika. Po pół godzinie pieczenia w 140 stopni C zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z czekoladą i chilli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.