Włoski gulasz jagnięcy z soczewicą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoski gulasz jagnięcy z soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram jagnięciny

zielona pietruszka

2 cytryny

2–3 suszone chilli

łyżeczka nasion kopru włoskiego

łyżeczka rzymskiego kminu

15 dag soczewicy

pół litra bulionu warzywnego

10 dag zielonych oliwek

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy na kawałki. Wrzucamy je do miski i dodajemy grubo posiekaną natkę. Z cytryn ocieramy skórkę, następnie przepoławiamy je i pieczemy 45 minut w temperaturze 200-tu stopni Celsjusza. Sok powstały po pieczeniu cytryn studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy je również pokruszonymi papryczkami chilli. Dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą i wszystko razem mieszamy. Następnie szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy i porcjami wrzucamy jagnięcinę. Mieszamy mięso, by się równomiernie obsmażyło. Dodajemy soczewicę. Mieszamy wszystko razem i zalewamy bulionem. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i gotujemy półtorej godziny. Pod koniec dodajemy oliwki. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze kwadrans. Potrawę przybieramy zieloną pietruszką i podajemy z makaronem lub kaszką kuskus.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.