Daria Ładocha

Włoska zupa z oliwkami i makaronem


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci

Włoska zupa z oliwkami i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 marchewka

1 czerwona papryka

pół cukinii

6 suszonych pomidorów

2 średnie pomidory obrane ze skóry

kilka fasolek szparagowych

150 g makaronu farfalle

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka zielonego pesto

2 litry wywaru z warzyw

12 oliwek czarnych

szczypta soli

3 łyżki oliwy

sok z jednej cytryny

natka pietruszki, tarty parmezan, prażone pestki dyni do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i bardzo drobno posiekaj. Wrzuć do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, i podsmażaj kilka minut na 3 łyżkach oliwy. W tym czasie pokrój cukinię i paprykę na dowolnej wielkości kawałki.
Gdy warzywa lekko się podsmażą, dodaj do garnka paprykę, fasolkę szparagową oraz cukinię, zalej wywarem i gotuj wraz z makaronem około 18 minut. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i pokrojone, oraz suszone pomidory i oliwki, pokrojone na kawałki. Gotuj kolejne 5 minut.
Do zupy dodaj łyżkę zielonego pesto. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zieleniną lub dowolnymi ziarnami.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.