Wiśniowo - czekoladowy zawrót głowy

Przepis z programu
trudność: łatwe

Wiśniowo - czekoladowy zawrót głowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na blaszkę 6cm x 25cm x 30cm:

600 g herbatników pełnoziarnistych

3 żółtka

3 budynie czekoladowe

3 szklanki mleka

3 łyżeczki żelatyny

1 szklanka cukru

1 śmietanka 30%

odrobina barwnika czerwonego

1 aromat wiśniowy

80 g niesolonego masła

200 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:

Do zamrażalnika wkładamy lekko zroszoną szklaną miskę. Na spodzie blaszki układamy dwie warstwy herbatników. W garnku gotujemy dwie szklanki mleka z masłem. Do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy 1,5 łyżeczki żelatyny, trzy żółtka, połowę aromatu wiśniowego, trzy budynie czekoladowe. Miksujemy całość na gładką masę i w międzyczasie mieszamy mleko i pilnujemy by nie wykipiało. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy ją do masy budyniowej, łączymy składniki ze sobą za pomocą miksera. Kiedy mleko zacznie się gotować - wlewamy czekoladowo - budyniową masę i szybko mieszamy, gotujemy aż masa mocno zgęstnieje. Jeszcze gorący krem rozprowadzamy na wcześniej ułożonych herbatnikach i przykrywamy dwiema warstwami ciasteczek pełnoziarnistych. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wyciągamy z zamrażalnika szklaną miskę, wlewamy do niej śmietanę, pozostały aromat wiśniowy i dodajemy czerwony barwnik. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy rozpuszczone 1,5 łyżeczki żelatyny i miksujemy jeszcze raz. Przekładamy śmietanę na ciastka i wkładamy do lodówki. Po 8 godzinach, ciasto jest gotowe do jedzenia.



Paulina Babiuch

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.