Gary  Rhodes

Wiśnie w kirszu


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Wiśnie w kirszu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml kirszu

100 g cukru

150 ml wody

syrop gruszkowy (z gruszek z puszki)

450 g świeżych wiśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej kirsz w rondelku. Podpal, żeby pozbyć się alkoholu. Wystarczy 15 sekund. Przykryj większym rondlem, żeby ugasić płomień. Dodaj cukier, wodę i resztę syropu gruszkowego z puszki. Doprowadź do wrzenia. Z wiśni usuń pestki. Pracę ułatwi ci drylownica. Owoce zalej gorącym sosem i pozostaw do wystygnięcia. Można je przechowywać w słoiku przez kilka tygodni. Im dłużej, tym są smaczniejsze. Podawaj z mrożonym kremem gruszkowym jako elegancki deser.

powrót

Podobne przepisy

Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Hałwa z semoliny
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.