Wiosenny ryż z groszkiem

Wiosenny ryż z groszkiem
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1¼ szklanki ryżu basmati
  • ¼ szklanki majonezu
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • ¼ szklanki posiekanej dymki
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych listków mięty
  • drobna sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 szklanki świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka rzodkiewki pokrojonej na plasterki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotuj 6 szklanek wody i posól. Przepłucz ryż na drobnym sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj bez przykrycia 10 min, odcedź i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj starannie majonez, śmietanę, musztardę i ocet winny. Dodaj posiekaną dymkę i miętę, a następnie dopraw do smaku. W dużej misie wymieszaj ryż z groszkiem i rzodkiewką i zalej sosem. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA