Jamie  Oliver

Wiosenny gulasz jarzynowy


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wiosenny gulasz jarzynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe lub fioletowe karczochy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

340 g młodego

łuskanego bobu

6 młodych porów lub jeden duży

umyty

bez wierzchnich liści

pokrojony w kawałki o długości 8 cm.

220 g szpinaku lub botwiny

umyte

bez łodyżek

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 mała cebula

obrana i drobno posiekana

310 ml wywaru z kurczaka

340 g łuskanego groszku

4 grube plastry prosciutto

mały pęczek świeżej mięty

tylko listki

mały pęczek świeżej natki pietruszki

listki i łodygi oddzielnie

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić karczochy do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut lub do chwili, gdy zmiękną. Sprawdzić, wbijając nóż w warzywo. Odcedzić, schłodzić i obrać zewnętrzne liście, aż dotrzemy do jaśniejszych i bardziej miękkich. Włochate włókna wyjąć łyżeczką. Wnętrze podzielić na ćwiartki. Garnek napełnić czysta wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Przez minutę blanszować bób, wyjąć z wody łyżką cedzakową i odcedzić. Pory blanszować przez 3-4 minut, aż zmiękną, następnie zblanszować szpinak lub botwinę, aż liście zmiękną.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Kremowy ryż kokosowy
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.