Jamie  Oliver

Wiosenny gulasz jarzynowy


Przepis z programu Wielka włoska wyprawa Jamiego (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wiosenny gulasz jarzynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 małe lub fioletowe karczochy

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

340 g młodego

łuskanego bobu

6 młodych porów lub jeden duży

umyty

bez wierzchnich liści

pokrojony w kawałki o długości 8 cm.

220 g szpinaku lub botwiny

umyte

bez łodyżek

oliwa z pierwszego tłoczenia

1 mała cebula

obrana i drobno posiekana

310 ml wywaru z kurczaka

340 g łuskanego groszku

4 grube plastry prosciutto

mały pęczek świeżej mięty

tylko listki

mały pęczek świeżej natki pietruszki

listki i łodygi oddzielnie

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić karczochy do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut lub do chwili, gdy zmiękną. Sprawdzić, wbijając nóż w warzywo. Odcedzić, schłodzić i obrać zewnętrzne liście, aż dotrzemy do jaśniejszych i bardziej miękkich. Włochate włókna wyjąć łyżeczką. Wnętrze podzielić na ćwiartki. Garnek napełnić czysta wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Przez minutę blanszować bób, wyjąć z wody łyżką cedzakową i odcedzić. Pory blanszować przez 3-4 minut, aż zmiękną, następnie zblanszować szpinak lub botwinę, aż liście zmiękną.

powrót

Podobne przepisy

Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Gotowane żołędzie
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Hałwa z semoliny
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Chrupiący bakłażan z jogurtem na słodko i granatem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.