Agnieszka Kręglicka

Wiosenne roladki na zimno


Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wiosenne roladki na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

suche placki z mąki ryżowej (papier ryżowy)

Nadzienie

cienki makaron sojowy lub makaron ryżowy

kiełki fasoli mung

kiełki sojowe

grzyby mun

drobne listki sałaty masłowej

ogórek świeży pokrojony w cienkie słupki

utarta marchew

kurczak gotowany pocięty w paseczki

drobne, gotowane krewetki

świeża, posiekana kolendra

świeża, posiekana mięta

sos sojowy

olej sezamowy

sok z limonki

sól

Przygotowanie:

Makaron ryżowy lub makaron sojowy zalać wrzątkiem. Kiedy ostygnie dobrze odcedzić. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie, odciąć twarde ogonki, pokroić w cienkie paseczki. Kiełki zblanszować, na chwilę wrzucić do wrzątku i odcedzić. Można wykorzystać wszystkie składniki, wówczas farsz będzie bardzo bogaty. Można część składników pominąć, proporcje ustalając według własnych preferencji. Podstawą jest namoczony makaron, który ubarwiamy dodatkami. Tworzymy rodzaj sałatki, którą doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, olejem chilli (dowolnie), sokiem z limonki (dowolnie), solą (do smaku). Spróbować i uzupełnić przyprawy i dodatki. Sałatka powinna być niezbyt mokra, o świeżym, orientalnym smaku. Placki ryżowe zanurzać w misce z wodą i układać na ręczniku, zetrzeć dłonią nadmiar wody. Nakładać na placek garstkę nadzienia. Kiedy placek stanie się elastyczny, zwijać ciasny krokiecik. Krokieciki mogą być większe lub mniejsze, optymalne mają ok. 8 cm długości i są grubości kciuka. Podawać z sosem nuoc cham.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.