Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna

Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Zupa jest miłosną zupą południowo-wschodniego wybrzeża Chin



Składniki:

jedna posiekana marchewka

jeden posiekany por średniej wielkości

para listków laurowych

850 ml wywaru ze świeżej ryby (nie mrożonej! mrożonki nie zawierają energii ciepła)

dwa młode ugotowane kraby (można użyć kraba z puszki lub paluszków krabowych, ale nie kraba mrożonego!)

2,5 cm startego świeżego imbiru

łyżeczka jasnego sosu sojowego

pół łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego (można nieco mniej jeśli ktoś nie przepada)

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Marchewkę, pora, liście laurowe i wywar zagotować w dużym garnku i gotować aż warzywa zmiękną (ok 10 min). W międzyczasie usunąć z krabów całe mięso i dodać do wywaru. Dodać imbir, sos sojowy, oraz anyż i gotować ok 10 min. Podawać na gorąco koniecznie z herbatą żeń-szeń.



© Diana Socha

powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Prosta zupa jesienno-zimowa z kaszą pęczak i kiełbasą
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.