Anna Olson

Wiosenna zupa z groszku z miętą


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wiosenna zupa z groszku z miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła lub oliwy

1½ szklanki posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część)

2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

trochę wytrawnego wermutu

8 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego

3 szklanki mrożonego zielonego groszku

po 2 gałązki świeżego tymianku

mięty i estragonu

sól i pieprz

kwaśna śmietana lub crème fraîche

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu na średnim ogniu. Podduś pora, często mieszając, aż zmięknie (ok. 6 minut). Dodaj ziemniaki, wermut oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (około 15 minut). Dodaj groszek i związane białym sznurkiem albo nitką zioła. Doprowadź ponownie do wrzenia na małym ogniu, usuń zioła i zmiel na gładkie puree. Dopraw zupę do smaku, odstaw, żeby ostygła i podawaj przybraną kwaśną śmietaną lub crème fraîche.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.