Sophie Grigson

Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 nieduże cebule

masło lub olej

duży zielony ogórek

2 łyżki ryżu do risotto

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

1 litr bulionu warzywnego

sól

pieprz

50 g szczawiu

 

 

Przygotowanie:


Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (lub na oleju, jeśli chcemy zupę podać
na zimno) na małym ogniu pod przykryciem przez 5 min. 2/3 ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli razem z ryżem, tymiankiem i liściem laurowym. Dusić przez 5 min. i zalać bulionem. Doprawić pieprzem i solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 min, aż ryż zmięknie. Wyjąć z zupy liść laurowy i gałązkę tymianku. Zdjąć zupę z ognia i przestudzić przez 10 min. Oderwać łodyżki szczawiu, a liście zwinąć w rulonik i posiekać w wąskie paski. Dodać szczaw
do zupy. Zmiksować zupę w blenderze. Podawać z dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę pomidora i świeżego ogórka.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.