Tomasz Jakubiak

Wiosenna patera warzyw w tempurze: fasolka, groszek, kwiaty plus dipy do maczania


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 7204

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

dwie garści żółtej fasolki szparagowej gotowanej około 2 min

garść zielonego groszku surowego gotowanego około 2 min

4-5 kwiatów cukinii (posiekanych na trzy)

garść kwiatów jadalnych (bratki i fiołki)

2 wiejskie jaja plus jedno żółtko

łyżeczka sosu sojowego

mąka kukurydziana

ćwierć szklanki wody gazowanej

sól

pieprz

olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Dip I:

2 łyżki suszonych pomidorów

pół szklanki jogurtu

łyżeczka kaparów

kilka listków bazylii

2 łyżki oliwy

Dip II

ćwierć szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 cebule dymki

łyżka posiekanego szczypioru

sok z jednej limonki

1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Do dużej miski wbijam jaja, żółtko i dodaję do nich sos sojowy, wodę gazowaną po czym mieszam wciąż dosypując mąki aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Do gotowego ciasta wkładam wszystkie warzywa (fasolkę można pokroić na trzy) oraz kwiaty. Za pomocą łyżki sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie (powinno zlepiać farsz, a nie spływać z niego). W głębokiej patelni lub małym rondlu rozgrzewam olej, do którego za pomocą łyżki wrzucam warzywa w cieście (powinny uformować się duże ciastka). Smażę na złoty kolor, a następnie suszę na papierze. Podaję z dipami do maczania.
Dip I: do miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż powstanie jednolita pasta.
Dip II: do miski wlewam olej, dodaję sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i szczypior – odkładam na 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.