Wino ze skórką pomarańczową

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wino ze skórką pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

butelka (750 ml) wytrawnego białego wina

średnia pomarańcza

1/3 miarki cukru

8 ziaren kolendry (ew.)

 

 

Przygotowanie:


Otworzyć butelkę wina. Nalać sobie pół miarki, żeby się nam milej pracowało (odrobinę i tak trzeba odlać, żeby się nam zmieściły inne składniki). Obrać pomarańczę obieraczką do warzyw. Usunąć całe albedo za pomocą ostrego nożyka. Wsunąć skórkę pomarańczową do butelki. Wsypać cukier. Wrzucić ziarna kolendry. Zakorkować butelkę. Odwrócić i potrząsnąć, żeby rozpuścić cukier. Trzymać przez tydzień w lodówce, potrząsając butelką raz dziennie. Przecedzić do karafki, podawać schłodzone jako aperitif.

powrót

Podobne przepisy

Madhubanka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Złote mleko z kurkumową pastą
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słoneczny koktajl z brzoskwini i melona z sosem truskawkowym
Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Martini różane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Syrop rabarbarowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.