Winna galaretka z winogronami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Winna galaretka z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka żelatyny

200 g cukru

2 miarki wytrawnego białego/musującego wina

ok. 400 g małych czerwonych i zielonych winogron bezpestkowych

3/4 miarki gęstej śmietany

2 łyżki cukru

łyżeczka ekstraktu wanilii lub koniaku

 

Przygotowanie:

Rozmieszać żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić do zmięknięcia. Wlać wino do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, żeby się rozpuścił. Nie zagotować. Zdjąć wino z gazu i wmieszać żelatynę do zupełnego rozpuszczenia. Wystudzić. Włożyć winogrona do 6 kokilek lub innych foremek. Wypełnić je mieszanką z wina. Zakryć i schłodzić przez kilka godzin, żeby zastygła. Przed podaniem przejechać nożem po brzegu foremki, a jej dno zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Odwrócić i wyłożyć galaretkę na talerzyk.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.