Wieża z kanapek

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wieża z kanapek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik podstawowy

24 kromki pieczywa tostowego



Pasta z żółtkami

150g kremowego sera o słodkim smaku

3-4 ugotowane żółtka

łyżeczka musztardy

łyżeczka majonezu

2 łyżki soku cytrynowego

sól i pieprz



Pasta z wędzonym łososiem

100g wędzonego łososia

50g sera mascarpone

4 łyżki śmietany

sok z połówki cytryny

szczypiorek

sól i pieprz



Przygotowanie

Przygotowujemy pastę z żółtkami: do miseczki wkładamy kremowy serek, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy delikatnie, dodając grubo pokrojone żółtka. Przygotowujemy pastę z wędzonym łososiem: miksujemy wędzonego łososia z sokiem cytrynowym. Przekładamy do miseczki, wlewamy śmietanę, ser mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem; ucieramy drewnianą łyżka, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Ostrym nożem usuwamy skórkę z kromek pieczywa tostowego. Smarujemy 6 kromek pieczywa tostowego pastą z żółtkami i przykrywamy 6 kromkami pieczywa, lekko ugniatając. W ten sposób przygotowujemy kolejnych 6 kanapek z pastą z łososia. Kroimy kanapki w 4 trójkątne cząstki lub na pół w prostokąty i układamy naprzemiennie smakami w wieżę. Dekorujemy według gustu.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.