Wieprzowina ze śliwkami

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 średnia czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki

4 śliwki pokrojone na łódki

¼ szklanki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

Pokrój polędwiczkę po skosie na 2 cm plastry, połóż je między 2 warstwami folii i rozbijaj, aż będą miały 0,5 cm grubości. Przypraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej duży rondel, wlej 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę masła. Piecz polędwiczki partiami, aż się zarumieni z obu stron. W razie potrzeby dolewaj oliwy i masła. Przenieś na talerz i zmniejsz ogień. Wrzuć do rondla cebulę i śliwki i gotuj przez 3 minuty. Dolej octu dla smaku i mieszaj, aż zacznie się gotować. Podawaj polędwiczki polane mieszanką z cebuli i śliwek.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Jagnięcina duszona z fasolką flażolet
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.