Wieprzowina ze śliwkami

Wieprzowina ze śliwkami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 4 śliwki pokrojone na łódki
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój polędwiczkę po skosie na 2 cm plastry, połóż je między 2 warstwami folii i rozbijaj, aż będą miały 0,5 cm grubości. Przypraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej duży rondel, wlej 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę masła. Piecz polędwiczki partiami, aż się zarumieni z obu stron. W razie potrzeby dolewaj oliwy i masła. Przenieś na talerz i zmniejsz ogień. Wrzuć do rondla cebulę i śliwki i gotuj przez 3 minuty. Dolej octu dla smaku i mieszaj, aż zacznie się gotować. Podawaj polędwiczki polane mieszanką z cebuli i śliwek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA