Jennifer  Paterson

Wieprzowina z małżami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ząbki czosnku

2 łyżki soli

750 g wieprzowiny (schabu z tłuszczem albo karkówki)

2 łyżki pasty chili

4 łyżki smalcu

900 g małży

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj czosnek z solą na pastę. Natrzyj mięso pastą, a następnie chili, przykryj i wstaw do lodówki na 24 godz. Pokrój mięso w dużą kostkę. Umyj małże bardzo dokładnie, wielokrotnie zmieniając wodę. Usmaż mięso na smalcu, aż zbrązowieje. Dodaj małże i podgrzewaj na dużym ogniu, żeby skorupy szybko się otworzyły. Wyrzuć te, które pozostały zamknięte. Podawaj od razu z małżami w skorupkach, sosem cebulowo-pomidorowym, w towarzystwie gotowanych ziemniaków – wszystko posypane kolendrą i natką pietruszki oraz doprawione sokiem z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.