Kylie Kwong

Wieprzowina słodko-kwaśna


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina słodko-kwaśna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g karkówki

pokrojonej w skośne

niewielkie kawałki

1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

1 łyżka zimnej wody

2 żółtka

lekko roztrzepane

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka soli morskiej

¼ filiżanki mąki pszennej

¼ filiżanki skrobi kukurydzianej

dodatkowo

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W misce rozpuścić skrobię w wodzie. Włożyć mięso, dodać żółtka, sos sojowy, olej sezamowy i sól, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przygotować sos słodko kwaśny. Obrać ananasa, wykroić środek, pokroić w małą kostkę. Za pomocą obieraczki do warzyw zestrugać „wstążeczki” z marchewki. Ogórek przeciąć na pół wzdłuż, a następnie pokroić w skośne plasterki. Do średniej wielkości rondelka z grubym dnem wlać ocet, wino lub sherry, wsypać cukier i sól. Podgrzewać na dużym ogniu aż cukier się rozpuści. Zagotować, dodać czosnek i imbir, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wlać sos sojowy, wymieszać, odstawić. Wymieszać mąkę z dodatkową skrobią, wsypać mieszankę do mięsa, wymieszać. Rozgrzać olej w woku, do momentu, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. Porcjami smażyć wieprzowinę w głębokim tłuszczu, w wysokiej temperaturze przez około minutę, zmniejszyć płomień i na średnim ogniu, smażyć przez kolejne 2 minuty. Mięso powinno być prawie usmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową, ułożyć do osączenia na papierowym ręczniku. Podgrzać sos słodko-kwaśny.
Wieprzowinę wrzucić po raz drugi do rozgrzanego oleju, smażyć kolejne 3 minuty, aż skórka będzie złocisto-brązowa i chrupiąca. Wyjąć z woka, osączyć na papierowym ręczniku.
Kawałki mięsa ułożyć na półmisku, podawać z miseczką ciepłego sosu słodko-kwaśnego do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.