Wieprzowina pieczona na węglach z cienkim makaronem ryżowym

Wieprzowina pieczona na węglach z cienkim makaronem ryżowym
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • pokrojonej na poprzeczne plastry o grubości 3 mm
  • 6 białych części dymki
  • posiekanych i utartych w moździerzu na pastę
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 5 listków miety
  • pokrojonych
  • 5 listków pachnotki
  • pokrojonych
  • 1 ogórek - wąż
  • 2 garści kiełków fasolki mung
  • 4 łyżki oleju
  • aromatyzowanego dymką
  • 4 łyżki prażonej szalotki
  • 4 łyżki pokruszonych prażonych fistaszków
  • ½ szklanki sosu do maczania
  • 12 bambusowych patyczków do szaszłyków
  • namoczonych na 20 minut w wodzie lub 12 pałeczek
  • rozszepionych na pół
  • do 2/3 długości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać cukier, sos rybny, miód i pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać roztartą dymkę, i czosnek. Włożyć plastry mięsa, wymieszać, by pokryły się marynatą. Nalać na wierzch warstewkę oleju roślinnego, żeby nie uciekały aromaty. Zakryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na dwie godziny, a najlepiej marynować przez noc. Nawlec mięso na patyczki lub wsunąć plastry w rozszczepione pałeczki. Piec na średnio rozgrzanych węglach 1-2 minuty z każdej strony. Wermiszel podzielić na 4-6 miseczek, posypać ziołami, dodać słupki ogórka, kiełki, położyć 1-2 szaszłyczki. Polać każdą miseczkę dwiema łyżkami sosu do maczania (patrz: osobny przepis), łyżeczką oleju aromatyzowanego dymką, posypać prażonymi szalotkami i fistaszkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA