Wieprzowina na zimno

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

680 g wieprzowiny (najlepszy będzie udziec lub łopatka) w jednym kawałku i ze skórą

1 litr bulionu z kurczaka

3 całe dymki

3 plastry imbiru

2 gwiazdki anyżu

2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnego sherry)

2 łyżeczki przyprawy pięć smaków

5 łyżek chińskiego cukru kamiennego (może być zwykły cukier)

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki prażonego pieprzu seczuańskiego

 

 

Przygotowanie:


Wieprzowina po pekińsku na zimno jest smacznym i świetnie nadającym się na piknik daniem. W celu pozbycia się zanieczyszczeń, obgotować mięso przez jakieś pięć minut. Pokroić wieprzowinę na małe kawałki razem ze skórą. Mięso ugotować w bulionie z kurczaka. Dodać do niego dymki, imbir, anyż. Dolać łyżki wina ryżowego. Dodać przyprawę pięć smaków, cukier, sos sojowy, sól i pieprz seczuański. Całość przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zostawić garnek na wolnym ogniu przez jakieś dwie godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, płyn przelać przez sitko i zmniejszyć jego ilość o połowę. Wieprzowinę ułożyć w głębokim naczyniu i zalać pozostałym płynem, odstawić do lodówki, żeby przestygła, najlepiej na całą noc. Podawać pokrojoną w plastry razem z sosem, który się wytworzy, a wyglądem będzie przypominał galaretkę, stanowi wspaniały dodatek do tego dania.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.