Wieprzowina na sposób azjatycki i sałatka z makaronem ryżowym

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina na sposób azjatycki i sałatka z makaronem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na kotlety wieprzowe:

1 łyżka cukru

2 łyżki sosu rybnego

4 ząbki czosnku

1 łyżka oleju słonecznikowego

4 kotlety z combra wieprzowego



Na sos do sałatki:

1 długa czerwona chili, posiekana

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

3 cm świeżego imbiru, obranego i drobno startego

55 cukru

60 ml octu ryżowego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka sosu rybnego



Na sałatkę:

200 g makaronu ryżowego

1 łyżeczka oleju arachidowego

2 łyżki cukru

2 łyżki octu ryżowego

1 duża marchew, starta

¼ małej czerwonej kapusty, poszatkowanej

1 duża garść świeżej mięty

1 mała garść świeżej bazylii

50 g orzechów nerkowych, uprażonych i posiekanych



Kotlety:

Połącz cukier, sos rybny, czosnek i olej w płytkim naczyniu. Każdy kotlet pokryj powstałą marynatą. Odstaw na 2 godziny.



Sos do sałatki:

W małym rondlu połącz chili, czosnek, imbir, cukier i ocet. Postaw rondel na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gotuj na wolnym ogniu, aż połowa objętości sosu odparuje czyli ok. 5 minut. Odstaw sos i zajmij się sałatką. Gdy dressing ostygnie, dodaj sok z limonki i sos rybny.



Sałatka:

W dużym naczyniu zalej makaron wrzątkiem. Odstaw na 10 minut, by makaron zmiękł. Przelej zimną wodą, osącz i wymieszaj z olejem. W naczyniu połącz cukier z octem ryżowym, dodaj marchew. Niech się marynuje 20 minut. Osącz marchew, dodaj makaron z kapustą, miętą, bazylią i orzechami. Dodaj sos i zamieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Smaż kotlety 4-5 minut z każdej strony, aż mięso stanie się delikatne i skarmelizowane. Podawaj z sałatką z makaronem ryżowym.



© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.