Kylie Kwong

Wieprzowina dongpo


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina dongpo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750g surowego boczku

pokrojonego w 1cm kostkę

5 cm kawałek imbiru

pokrojony w drobną zapałkę

4 łyżki wina ryżowego

4 łyżki oleju arachidowego

375g ziemniaków

obranych i pokrojonych w 1cm kostkę

3 łyżki wina ryżowego

dodatkowo

4 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki brązowego cukru

1,25 l wody

 

 

Przygotowanie:


Najpierw oczyść mięso. Włóż je do dużego garnka, wlej dość zimnej wody, żeby go zakryć, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odlej wodę, przepłucz mięso pod zimną wodą i dobrze odcedź. Wymieszaj w misce mięso, imbir i wino ryżowe. Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej w woku połowę oleju, aż zacznie dymić. Dodaj połowę mięsa i smaż przez 4 minuty. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i obsusz na ręczniku papierowym. Wlej do woka resztę oleju, rozgrzej i dodaj resztę mięsa. Również smaż przez 4 minuty. Wrzuć do woka usmażone wcześniej mięso, oraz ziemniaki i smaż przez 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki i duś na wolnym ogniu, pod przykryciem przez jakieś 50 minut, aż wieprzowina będzie miękka. Podawaj od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.