Wieprzowina carnitas

Wieprzowina carnitas
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • bez kości
  • pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 2 łyżeczki soli
  • 2½ szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelnię o średnicy 35 cm włożyć mięso, posypać solą, zalać wodą (powinna ledwo zakryć mięso). Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić 55-60 minut, mieszając i usuwając pianę, aż woda odparuje.
Gdy odparuje, mięso zacznie się smażyć we własnym tłuszczu. Obsmażyć ze wszystkich stron, obracając drewnianą szpatułką, odskrobując od dna. Ok. 15 minut. Można przechować w lodówce. Na drugi dzień odgrzać na małym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA