Gosia  Molska

Wieprzowina a la dzik


Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Wieprzowina a la dzik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1½ - 2 kg wieprzowiny bez kości (łopatka

szynka

karkówka)

1 łyżka smalcu

1 łyżka masła

½ łyżeczki mielonego jałowca

2 duże cebule

sól

Marynata

½ szklanki octu winnego

½ szklanki białego wytrawnego wina

otarta skórka i sok z ½ cytryny

½ łyżeczki cukru

20 ziarenek jałowca

10 ziarenek pieprzu

10 ziarenek ziela angielskiego

listek laurowy

3-4 goździki

Sos

2 łyżki marmolady głogowej lub śliwkowej

1 łyżka tłuszczu

1 łyżka mąki

1 szklanka bulionu

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką, włożyć do kamiennego garnka, obłożyć plasterkami cebuli, zalać gorącą marynatą, przykryć, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 4-6 dni. Codziennie przekręcać, aby się równo zamarynowało. Piekarnik nagrzać do temp. 230ºC. Mięso po wyjęciu z marynaty lekko opłukać, osuszyć, natrzeć solą, uformować pieczeń, obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. W małym rondlu stopić łyżkę tłuszczu, wymieszać z jałowcem, polać mięso, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 90-100 minut, skrapiając przecedzoną marynatą. W rondelku rozgrzać drugą łyżkę tłuszczu, wsypać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i gotować na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Wtedy dodać sos z pieczeni, przetarty przez sito i marmoladę głogową (śliwkową), dokładnie wymieszać. Pokrojoną na plastry pieczeń ułożyć na żaroodpornym półmisku, lekko polać sosem, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

darrick

postów: 3

16.11.2014 14:30

CYTUJ

temperatura podana jw. 230 . A z czym ? Ja z kluskami śląskimi a przy takim sosiku to z " modra " kapustką :)

#moniii

05.04.2011 15:15


poznań

CYTUJ

Pytanie,w jakiej temperaturze piec,i z czym to podawać i czy nadaje się do obiadu,na ciepło,na zimno,do chleba?
Jak dla mnie przepis niekompletny.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.