Annabel  Langbein

Wieniec z kremem cytrynowym i truskawkami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Wieniec z kremem cytrynowym i truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta ptysiowego:

½ szklanki wody

4 łyżki posiekanego masła

¾ szklanki przesianej, mąki pszennej

1 łyżka cukru

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

2 duże jaja



Do dekoracji:

½ szklanki płatków migdałów



Do napełnienia:

2 szklanki schłodzonej kremówki

1 szklanka kremu cytrynowego

24 truskawki w plasterkach



Do posypania:

cukier puder



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W czasie pieczenia warto korzystać z funkcji termoobieg.

Na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 22 cm, a wewnątrz o średnicy 18 cm. Zrobisz to łatwo odrysowując dwa talerze. Połóż pergamin odwrotną stroną na blasze, żeby kreski nie trafiły na ciasto.



Przygotowanie ciasta:

Do rondla wlej wodę, wrzuć masło, doprowadź do wrzenia. Gdy masło się roztopi, wrzuć całą mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 1 min.

Zdejmij z ognia, przełóż do robota kuchennego lub dużej miski. Wsyp cukier, wlej ekstrakt wanilii, ucieraj przez 20 sekund, potem wbij po 1 jajku, w międzyczasie ucierając masę. Powinna spadać z łyżki kawałkami, a nie spływać. Wypełnij masą okrąg narysowany na pergaminie. Ponacinaj wierzch widelcem, posyp migdałami. Piecz przez 12 min w temperaturze 200°C, zmniejsz temperaturę do 180°C, piecz przez 15-20 min, aż ciasto będzie złociste i twarde. Wyłącz piekarnik, pozostaw ciasto wewnątrz na kwadrans. Wyjmij wieniec z piekarnika, przełóż na kratkę. Gdy ostygnie, przetnij wzdłuż żłobkowanym nożem. 30 min przed podaniem połóż dolną część wieńca na paterze. Ubij śmietanę, dodaj krem cytrynowy, wymieszaj. Posmaruj masą dolną część wieńca, nałóż truskawki w plasterkach. Przykryj wierzchnią częścią wieńca. Posyp cukrem pudrem. Podawaj.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ekspresowe ciasto czekoladowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.