Wieniec z brioszki

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wieniec z brioszki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g mąki chlebowej

10 g soli

10 g drożdży instant

4 jajka

170 g mleka 3,2%

250 g masła o temperaturze pokojowej

8-10 plasterków szynki parmeńskiej

3 x 125 g sera mozarella di buffala

1 pęczek bazylii

garść startego parmezanu

1 jajko

mąka do podsypania



Przygotowanie:

W dzieży miksera stacjonarnego umieszczamy suche składniki, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka i mleko. Montujemy mieszadło hakowe. Mieszamy składniki na najniższych obrotach, potem nieco zwiększamy obroty i wyrabiać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy masło po kawałku i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wyjmujemy ciasto na arkusz folii, zawijamy i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Przykrywamy ciasto plasterkami szynki, rozrzucamy kawałki mozarelli, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii i połową parmezanu. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Strzepujemy nadmiar mąki i zeskrobujemy resztki ciasta z blatu. Podsypujemy mąką i odwracamy ciasto szwem do dołu. Chwilę rolujemy, lekko rozciągając od środka ku końcom. Odcinamy końce. Przekrawamy walec wzdłuż na 2 równe części, odwracamy przecięciem do góry i zsuwamy połówki razem. Nacieramy ręce mąką, chwytamy za końce i kręcąc w przeciwnych kierunkach, szybko skręcamy części ze sobą. Lekko spłaszczamy końce, formujemy walec w wieniec i ściskamy końce ze sobą, by się skleiły. Przekładamy ciasto na blachę i oprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przy pomocy pędzla smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.020) marynowana czerwona cebula
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

grazia1001

postów: 7

23.03.2015 17:54

CYTUJ

Czasochłonne ale jakie pyszne.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.