Wielki, australijski burger

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Wielki, australijski burger
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg mielonej wołowiny

1 mała, posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanego chili

3 łyżki musztardy dijońskiej

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczki soli

2 łyżeczki mielonego pieprzu

oliwa



Dodatki:

6 wysokiej jakości bułek przekrojonych na pół i lekko podpieczonych

1 mała sałata

karmelizowana cebula

12 plastrów buraka

12 plastrów pomidora

12 plastrów grillowanego bekonu

6 sadzonych jajek

6 plastrów sera

sos pomidorowy albo keczup



Przygotowanie:

Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wszystkie składniki burgera, poza oliwą, wymieszać w dużej misce. Starannie wyrobić i podzielić na 6 części formując kotleciki. Każdy kotlet natłuścić oliwą, a następnie położyć na grillu. Grillować 4 minuty, a potem odwrócić. Stopień wysmażenia dostosować do własnych preferencji.

Podać wszystkie elementy dania osobno, żeby każdy mógł skomponować burgera według swojego uznania.

powrót

Podobne przepisy

Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Podstawowa tempura
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jaffle na 2 sposoby
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.