Wiejskie duszone żeberka

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wiejskie duszone żeberka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 grube plastry boczku

pokrojone w kostkę

1 kg wieprzowych żeberek z dużą ilością mięsa

2 średnie cebule

pokrojone w dużą kostkę o boku 2,5 cm

3 średnie marchewki

obrane i pokrojone na kawałki o dł. 2,5 cm

4 ząbki czosnku

pokrojone na plasterki

3 liście laurowe

6 gałązek świeżego tymianku

4 gałązki świeżego oregano

3 łodygi natki pietruszki

½ szklanki wytrawnego wina Marsala

1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki kaparów

sól i pieprz

½ szklanki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Usmaż boczek w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, pozostawiając tłuszcz w garnku. Obsmaż żeberka na dużym ogniu, aż zbrązowieją i wyjmij z garnka. Zmniejsz ogień i smaż cebulę z marchewką około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście laurowe. Zwiąż sznurkiem tymianek, oregano oraz gałązki natki pietruszki i włóż do garnka, przywiązując sznurek do ucha. Dodaj marsalę, pomidory oraz bulion drobiowy i zagotuj na małym ogniu. Włóż żeberka z powrotem do garnka, przykryj i duś na małym ogniu około 2 godzin, obracając je od czasu do czasu. Zbierz nadmiar tłuszczu. Wmieszaj kapary, usmażony boczek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Żeberka można też piec 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

powrót

Podobne przepisy

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak w glazurze klonowej
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ratatuj z jagnięciną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.