Węgorze piaskowe z sosem chili

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Węgorze piaskowe z sosem chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na sos chili:
10 czerwonych chili, drobno posiekanych

500 ml octu ryżowego

330 g cukru

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka soli



Do węgorzy:

180 g mąki kukurydzianej

170 ml wody gazowanej

olej słonecznikowy do smażenia

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

500 g piaskowych węgorzy, wypatroszonych i oczyszczonych

1 czerwona chili, drobno posiekana

2 łodygi dymki, drobno posiekanej

cząstki limonki do podania



Sos chili:

Połącz wszystkie składniki w małym rondlu, postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i zacznie przypominać syrop. Zdejmij z ognia i ostudź.



Węgorze:

Przygotuj ciasto. Połącz 120 g mąki kukurydzianej z wodą gazowaną i odstaw.

Rozgrzej wok na średnim-dużym ogniu, wlej 5 cm oleju i pozwól mu się rozgrzać do wysokiej temperatury. W międzyczasie dopraw pozostałe 60 g mąki kukurydzianej solą i pieprzem.

Obtaczaj węgorze w doprawionej mące, a potem zanurzaj w cieście. Smaż w małych partiach, aż się zrumienią i staną chrupiące. Na kilka ostatnich sekund wrzuć na patelnię chili i dymkę. Odłóż ryby na papierowy ręcznik. Podawaj węgorze z chili, dymką, solą morską, pieprzem, słodkim sosem chili i cząstkami limonki.



© Bill Granger





powrót

Podobne przepisy

Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Jesiotr w borowikach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.