David Gaboriaud

Węgierska zupa rybna


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

odsłon: 41

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Wywar rybny:

1 główka karpia

2 dzwonki karpia

pół cytryny ekologicznej

pół cebuli

2 ząbki czosnku

 

Warzywa:

puszka pomidorów pelatti lub 4 świeże pomidory

2 papryki czerwone lub żółte

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki kuminu

łyżka oliwy z oliwek

łyżka suszonej papryki

1 mała suszona, ostra papryczka

pół cytryny

1 filet z sandacza (bez skóry)

kawałek fileta z suma (bez skóry)

łyżka posiekanego szczypiorku

sól

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na wywar przełóż do garnka, zalej je wodą (woda powinna je przykryć), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min. Odstaw na 15 min tak, by smaki się przegryzły. Po tym czasie odcedź przez drobne sito, aby uzyskać czysty wywar.

Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.