Wegetariańskie szaszłyki na trawie cytrynowej

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia indyjska

Wegetariańskie szaszłyki na trawie cytrynowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo wegetariańskich kiełbasek

czosnek

1 centymetr świeżego imbiru

szczypiorek

pół łyżeczki kurkumy

50 g ciecierzycy

 

 

Przygotowanie:


Kiełbaski obieramy za skórki i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki oliwy z oliwek, podsmażamy parę posiekanych ząbków czosnku i utarty imbir. Dodajemy drobniutko posiekany szczypiorek, kurkumę i rozgniecioną widelcem ciecierzycę. Wrzucamy kiełbaski i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gasimy ogień i zostawiamy do przestygnięcia. Potrzebujemy czegoś, co połączy wszystkie składniki, by nie rozleciały się na grillu. Jeśli ktoś jest weganinem – nie może użyć do tego celu jajka, ale wegetarianie jedzą produkty zwierzęce. Jeśli nie chcecie dodawać jajek – możecie wykorzystać pastę pomidorową lub pesto. Jajko wlewamy do przestudzonej warzywnej masy i starannie mieszamy. Mieszankę najlepiej się ją formuje, gdy jest lekko ciepła. Oprószamy mąką ręce, nabieramy łyżkę masy i lepimy kulkę. Na jeden szaszłyk potrzebujemy trzech kulek. Nadziewamy je na patyczki, zrobione z zaostrzonych i namoczonych w wodzie łodyg trawy cytrynowej. Przed położeniem na ruszcie gotowe szaszłyki wstawimy na godzinę do lodówki, by stężały. Pieczemy na grillu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.