Kinga Paruzel

Wegetariańska zupa gulaszowa


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Wegetariańska zupa gulaszowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mieszanki groszku i marchewki

400 g krojonych pomidorów z puszki

1 l bulionu warzywnego

makaron świderki

2 ziemniaki

1 czerwona cebula

1 brokuł

150 g parmezanu

2 łyżki oleju rzepakowego

1 liść laurowy

1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki

kilka ziaren ziela angielskiego

garść świeżej rukoli

sól

pieprz

Przygotowanie:

Obierz cebulę, ziemniaki i pokrój w kostkę. Podgrzej dno garnka, wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej ostrą mieloną paprykę. Nie zostawiaj jej zbyt długo na rozgrzanym oleju, ponieważ stanie się gorzka. Dodaj ziemniaki. Wszystko wymieszaj i dołóż marchewkę z groszkiem. Ponownie zamieszaj i całość zalej bulionem warzywnym. Do zupy dodaj krojone pomidory. Aby wzmocnić jej smak, dopraw ją liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Całość zagotuj. Dodaj makaron świderek i gotuj ok. 8 minut, aż makaron będzie al dente. W tym czasie dodaj różyczki brokułu, a następnie sól i pieprz do smaku. Podawaj ze świeżą rukolą i startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.