Marta Dymek

Wegański chłodnik litewski


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

odsłon: 333

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pęczek botwiny / 4 duże buraczki z liśćmi

1 litr bulionu warzywnego

sól

1 pęczek rzodkiewek

1 ogórek

1 - 2 dojrzałe awokado

garść szczypiorku

garść koperku

3 szklanki ulubionego mleka roślinnego

0,5 - 1 szklanka zakwasu buraczanego

sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki wyszorować, odciąć korzonki i pokroić w kostkę; łodyżki posiekać w drobne paseczki. Zalać wszystko bulionem ze szczyptą soli i gotować 7 - 10 minut. Następnie pokroić liście, dodać do garnka i gotować kolejne 2 - 3 minuty. Odstawić na bok do wystudzenia.
Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę; ogórka obrać, wypestkować i również pokroić w kostkę. Zioła posiekać, a awokado przekroić na pół i obficie skropić sokiem z cytryny.
Do wystudzonego wywaru botwinkowego wlać mleko, zakwas buraczany i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami, ziołami i kawałkiem awokado.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem pomidorowo–soczewicowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.