Wegański chłodnik litewski

Wegański chłodnik litewski
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Wegańskie zupy

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny / 4 duże buraczki z liśćmi
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 1 - 2 dojrzałe awokado
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • 3 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • 0,5 - 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki wyszorować, odciąć korzonki i pokroić w kostkę; łodyżki posiekać w drobne paseczki. Zalać wszystko bulionem ze szczyptą soli i gotować 7 - 10 minut. Następnie pokroić liście, dodać do garnka i gotować kolejne 2 - 3 minuty. Odstawić na bok do wystudzenia.
Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę; ogórka obrać, wypestkować i również pokroić w kostkę. Zioła posiekać, a awokado przekroić na pół i obficie skropić sokiem z cytryny.
Do wystudzonego wywaru botwinkowego wlać mleko, zakwas buraczany i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami, ziołami i kawałkiem awokado.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA