Wędzony udziec sarny

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wędzony udziec sarny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 udziec sarny (poproś rzeźnika

by oczyścił mięso z błon)

500 g cukru

500 g soli

100 g saletry

garść ziaren pieprzu (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj cukier z solą i saletrą i natrzyj nimi mięso. Umieść je w dużym naczyniu. Mikstura wyciągnie z mięsa wodę. Marynuj udziec przez godzinę, ale nie dłużej, bo zrobi się zbyt suche.
Opłucz je pod zimną wodą. Zostaw w wędzarni na godzinę i wędź w temperaturze 60-70°C przez godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.