Delia  Smith

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku


Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szpinak

1 kg szpinaku

3 dag masła



Przygotowanie szpinaku

Masło rozgrzewamy w dużym rondlu i upychamy w nim umyty i osuszony szpinak. Gdy zacznie mięknąć – mieszamy go i obracamy, aby już ugotowane liście z dna trafiły na górę, a twarde z wierzchu – wylądowały w gorącym maśle. Po dwóch, trzech minutach, gdy cały szpinak jest już ugotowany – odcedzamy go na durszlaku i wyciskamy jak najwięcej wody.



Ryba

4 dwudziestodekagramowe kawałki wędzonego, niebarwionego łupacza

300 ml mleka



Przygotowanie ryby

Rybę wkładamy do rondla, doprawiamy pieprzem, wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na małym ogniu.



Sos

17 dag masła

3 zółtka

sól, pieprz

1 łyżka stołowa soku z cytryny

2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku.



Przygotowanie sosu

Masło topimy i przelewamy do dzbanka. Do pojemnika malaksera wbijamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, włączamy urządzenie i bardzo powoli wlewamy gorące masło. Gdy całe połączy się z żółtkami – dodajemy sok z cytryny oraz szczypiorek i mieszamy. Kawałki ryby układamy na warstwie szpinaku, polewamy sosem i podajemy.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.