Wędzone węgorze

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Wędzone węgorze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości węgorze

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj węgorza do wędzenia. Jeśli nie mieści się w całości w wędzarni - możesz przekroić każdego z nich na pół. Nie odcinaj im głów - mają dużo smaku! Natrzyj rybę solą w środku i na wierzchu. Nie usuwaj też tłuszczu - zabezpieczy mięso przed wyschnięciem w trakcie wędzenia. Zostaw węgorze w wędzarni na około pół godziny w temperaturze 80°C. Wyjmij i poczekaj aż wystygną. Przy pomocy ostrego noża zdejmij skórę i wytnij kilka filetów. Podawaj na grzankach z sokiem z cytryny, odrobiną chrzanu i pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pstrąg w migdałach
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.