James  Martin

Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na wędzone małże

200 g trocin dębowych

40 g malin

500 g mięsa małży (1 kg całych małży, ugotowanych)

50 g mąka semolina

2 łyżki oliwy z oliwek



Na krem kukurydziany

2 łyżki oliwy z oliwek

1 szalotka, drobno posiekana

110 g kukurydzy w puszce, odsączonej

50 ml białego wina

50 ml śmietany tortowej 48%

sól

świeżo zmielony pieprz



Na sałatkę

2 cytryny, podzielone na cząstki

1 pęczek liści selera

1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)

50 ml oliwy z oliwek

sól

świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie małży

Umieść wok na duży ogniu i dodaj trociny dębowe. Kiedy drewno zacznie dymić, dodaj maliny. Weź igłę i nitkę i nawlecz małże na nitkę. Zawieś nitkę z małżami nad trocinami i przykryj pokrywką. Niech się wędzą przez 5-6 minut. (UWAGA: Wędzenie jedzenia sprawia, że wytwarzamy dużo dymu. Wędź w pomieszczeniu z dobrą wentylacją i otwórz okna.) Wyjmij małże i zdejmij je ze sznurka. Wrzuć małże do mąki semoliny. Rozgrzej patelnię z wysokim brzegiem, aż będzie gorąca i dodaj tyle oliwy z oliwek by zakryła dno patelni na głębokość dwóch centymetrów. Dodaj małże i smaż je przez jedną minutę. Usuń i odsącz na papierze.



Krem kukurydziany

W tym czasie, zrób krem z kukurydzy. Podgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj szalotki i duś je przez minutę, póki nie zmiękną, ale nie pozwól by się przyrumieniły. Dodaj kukurydzę i białe wino. Gotuj, póki nie wyparuje połowa wina. Dodaj śmietanę kremówkę i znowu odparuj połowę. Przypraw do smaku i zdejmij z ognia.



Sałatka cytrynowa

Umieść w misce kawałki cytryny, liście selera, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i zmieszaj wszystko. Przypraw do smaku.



Podanie

Umieść łyżkę kremu kukurydzianego na środku talerza, na nim połóż sałatkę, a na wierzchu ułóż wędzone małże.



powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.