Tomasz Jakubiak

Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu z sosem porzeczkowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wątróbki cielęcej

masło klarowane do smażenia

2 cebule szalotki

sól, pieprz

kilka kropli wiśniówki

sękacz

 

Sos porzeczkowy:

250 g białych i czerwonych porzeczek

3-4 mini kiwi

sok z limonki

50 ml białego wina

1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj cebulę szalotkę, sól oraz pieprz. Dolej odrobinę wiśniówki.
W następnej kolejności przesmaż na maśle pokrojony sękacz.
Przygotuj sos. Białe i czerwone porzeczki przesmaż na patelni. Dodaj polskie mini kiwi i sok z limonki. Na koniec dolej odrobinę białego wina oraz miód. Sos przez moment redukuj.
Danie prawie jest gotowe. Na talerzu wyłóż przygotowanego sękacza i wątróbkę. Wszystko polej owocowym sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.