Warzywny tażin

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Warzywny tażin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

1½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków

1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki

1 szklanka pokrojonego w kostkę pasternaku

1 szklanka pokrojonego w kostkę korzenia selera

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 łyżki drobno utartego świeżego imbiru

1 łyżka mielonego kminu

1 łyżka mielonych nasion kolendry

¾ łyżeczki mielonego cynamonu

3 szklanki bulionu warzywnego lub wody

3 łyżki syropu z owoców granatu albo syropu melasowego

1½ szklanki różyczek kalafiora

1½ szklanki pokrojonego w kostkę bakłażana

1 puszka (540 g) ciecierzycy

osączonej i przepłukanej

¾ szklanki rodzynek

½ szklanki posiekanych suszonych moreli

sól i pieprz

½ szklanki lekko uprażonych płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, słodkiego ziemniaka, marchewkę, pasternak oraz seler i podgrzewaj około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz przyprawy i smaż jeszcze 2 minuty, po czym wlej bulion (lub wodę) oraz syrop i zagotuj na małym ogniu. Dodaj kalafiora, bakłażana, ciecierzycę, rodzynki oraz morele i duś około 20 min, aż wszystkie jarzyny zmiękną, a większość płynu się zredukuje (tażin nie może być suchy). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podaj porcje posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.