Sophie Grigson

Warzywny stir-fry


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Warzywny stir-fry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej słonecznikowy

olej sezamowy

po ½ papryki czerwonej

żółtej i zielonej

pokrojonej w kawałki o boku 2 cm

1 cebula

posiekana

1 - 2 ząbki czosnku

drobno posiekane albo zmiażdżone

¼ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

¼ łyżeczki mielonego sezamu

½ łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

¼ łyżeczki mielonego suszonego galangalu

½ szklanki sosu sojowego

1 łyżka domowego dżemu jabłkowego z rozmarynem (opcjonalnie)

½ średniej cukinii ze skórą

pokrojonej w plastry

1 korzeń pasternaku

pietruszki albo marchwi

obrany i pokrojony w dużą kostkę

6 średnich różyczek kalafiora + pokrojone kalafiorowe liście

6 kolb mini kukurydzy

1 puszka (200 g) młodych pędów bambusa

1 puszka (200 g) kasztanów wodnych

1 pomidor pokrojony na cząstki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej w woku na dużym ogniu olej słonecznikowy i podsmaż paprykę z cebulą i czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodaj mieszankę przypraw. Przesmaż i zalej sosem sojowym. Dodaj sos z czarnej fasoli i dżem jabłkowy z rozmarynem. Cały czas mieszając dodawaj warzywa: cukinię, pasternak, kalafiora, kukurydzę, pędy bambusa i kasztany wodne. Liście kalafiora po minucie smażenia odłóż na bok. Na koniec dodaj pokrojonego pomidora, a gdy puści sok, z powrotem włóż do woka blanszowane liście kalafiorowe.

powrót

Podobne przepisy

Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Warzywa po marokańsku
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.