Jacques Reymond

Warzywne placki tempura smażone w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Warzywne placki tempura smażone w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ilość i wybór warzyw zależy od potrzeb

ziemniaki, cebula, marchew, słodka papryka, cukinia, fasolka szparagowa, szparagi

suszone krewetki

szczypta soli

1 jajko

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki skrobi kukurydzianej

1 l oleju roślinnego do smażenia



Sos do zanurzania placków

2 szklanki wody

1 łyżka dashi-no-moto (japońskiego bulionu w proszku)

2 łyżki cukru

2 łyżki mirinu

½ szklanki sosu sojowego

2-3 suszone shitake



Przygotowanie

Zmieszaj w rondlu wszystkie składniki sosu i gotuj przez 3-5 min. Pokrój wszystkie warzywa w słupki dł. 5 cm i włóż do dużej miski i wymieszaj z suszonymi krewetkami oraz solą. Dodaj 1 jajko i ponownie starannie wymieszaj. Oprósz warzywa skrobią kukurydzianą i wymieszaj, a następnie dosyp mąkę pszenną – i znów wymieszaj. Mieszanina powinna być dość sucha, ale zwarta. Rozgrzej olej w woku do temp. 180ºC. Rób z warzywnej mieszaniny placki wielkości 2-3 kęsów i wkładaj je do oleju łyżką cedzakową. Smaż jednocześnie do 5 placków przez ok. 1 min z każdej strony. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z miseczką sosu do zanurzania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.