Warzywna zupa z Genui

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywna zupa z Genui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

200g makaronu typu gramigna (małe kluseczki do zupy)

100g fasolki borlotti lub malinki

1 oberżyna

100g fasolki szparagowej

2 cukinie

2 dojrzałe pomidory

10g suszonych grzybów

1/2 kapusty włoskiej

2 ziemniaki

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 pęczek bazylii

2 gałązki majeranku

3 łyżki startego sera parmigiano

100ml oliwy z oliwek

sól

 

 

Przygotowanie:


Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie, żeby zmiękły. Fasolkę myjemy i odcedzamy, obcinamy końcówki oberżyny, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 15 minut, żeby straciły goryczkę i puściły sok. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, myjemy i kroimy na trzy części, obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory sparzamy we wrzątku, odcedzamy, obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne, osuszamy z soku i grubo kroimy. Z kapusty włoskiej wycinamy głąb, dokładnie myjemy liście i kroimy w paseczki. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, seler obieramy z włókien, cebulę obieramy, myjemy warzywa, seler kroimy w kawałki, a cebulę drobniuteńko siekamy. Do garnka wkładamy wszystkie warzywa, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy odcedzone i pokrojone suszone grzyby, majeranek, obrany ząbek czosnku i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa gotujemy około godziny. Solimy pod koniec gotowania. Dodajemy 2 łyżki oliwy, makaron i gotujemy jeszcze około 10 minut. W międzyczasie miksujemy umytą i osuszoną bazylię, ze szczyptą soli, pozostałą oliwą i serem parmigiano. Zdejmujemy zupę z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy sos z bazylii i sera. Potrawę serwujemy gorącą lub letnią.

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa Pho z wieprzowiną
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Krupnik z kaszą jaglaną
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.