Warzywna lasagne z domowym makaronem, beszamelem z jalapeno i grillowanym rapini

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywna lasagne z domowym makaronem, beszamelem z jalapeno i grillowanym rapini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Domowy makaron:

1 kg mąki i kilka szczypt na oprószenie

6-7 dużych jaj o temperaturze pokojowej

łyżka oliwy

łyżeczka soli



Nadzienie ze smażonej dyni piżmowej:

1 kg dyni piżmowej, obranej, bez nasion i pokrojonej w dużą kostkę

3 łyżki oliwy

cebula Vidalia, pokrojona w kostkę

6 posiekanych ząbków czosnku

2 łyżki masła

40 g grubo posiekanych świeżych liści szałwii

sól

pieprz



Sos beszamel z jalapeno:

60 g plus 1 łyżka masła

60 g plus 1 łyżka mąki

litr mleka

3 papryczki jalapeno bez nasion, przekrojone na pół i zgniecione w moździerzu

sól



Warzywna lasagne:

łyżka oliwy

40 dag pomidorów z puszki, rozgniecionych dłońmi

10 płatów makaronu

sos bechamel z jalapeno

pęczek rapini z odciętymi końcówkami łodyg, zblanszowane w posolonej wodzie i grubo posiekanych

nadzienie ze smażonej dyni piżmowej

40 dag serka ricotta

100 g startego parmezanu

40 g całych liści szałwii do dekoracji



Miód z chilli

3 łyżki miodu

łyżeczka płatków chilli

łyżka białego wina



Grillowane rapini

pęczek rapini z odciętymi końcówkami łodyg, zblanszowane w posolonej wodzie i grubo posiekane

20 dag cebulek cipollini, ugotowanych do miękkości i obranych

3 łyżki oliwy

2 drobno posiekane ząbki czosnku

100 g prażonych orzechów włoskich

Miód z chilli





Domowy makaron

1. Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rękoma zrobić pośrodku zagłębienie.

2. Wbić jajka w zagłębienie i delikatnie wymieszać z mąką.

3. Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto z miski i zagniatać przez mniej więcej 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Z ciasta uformować placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min - 48 h.

5. Zagotować duży garnek posolonej wody.

6. Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części i przykryć plastikową folią, żeby ciasto nie wyschło.

7. Używając maszynki do makaronu rozwałkować ciasto na długie cienkie plastry, ułożyć na blasze i oprószyć mąką.

8. To samo powtórzyć zresztą ciasta, prószyć każdy płat, żeby ciasto nie skleiło się.

9. Jeśli to konieczne, przyciąć płaty ciasta, żeby pasowały do żaroodpornego naczynia.

10. Resztą oliwy wysmarować naczynie. Zagotować makaron w solonej wodzie, delikatnie wyjąć i ułożyć w naczyniu. Obtoczyć w oliwie, żeby makaron się nie sklejał i odłożyć na bok.



Nadzienie ze smażonej dyni piżmowej

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

2. Dynię włożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i obtoczyć, doprawić solą i pieprzem.

3. Piec dynię w piekarniku przez 45 minut, aż zrobi się miękka i skarmelizuje się. W połowie czasu pieczenia obrócić dynię.

4. Wyjąć z piekarnika, włożyć do dużej miski, delikatnie zagnieść i odstawić.

5. Mocno rozgrzać resztę oliwy na patelni, dodać cebule i czosnek, smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.

6. Dodać masło, czekać aż się rozpuści, dodać szałwię, zamieszać i zdjąć z palnika. Dodać do zapieczonej dyni, doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać i odstawić.





Sos beszamel z jalapeno

1. W mocno rozgrzanym, małym garnku roztopić masło.

2. Dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania konsystencji pasty.

3. Powoli dolewać mleko i mieszać, rozbijając bryłki.

4. Gdy płyn zgęstnieje, dodać zgniecione jalapeno, doprawić solą i odstawić.



Warzywna lasagne

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować olejem naczynie o wielkości 23 na 33 cm.

2. Układać lasagne warstwami: pomidory, płat makaronu, sos bechamel z jalapeno, posiekane rapini, nadzienie ze smażonej dyni piżmowej, ricottę i posypać parmezanem.

3. Na koniec polać lasagne beszamelem z jalapeno i ułożyć całe liście szałwii, zanurzając je w sosie.

4. Piec w piekarniku przez pół godziny, potem zapiekać jeszcze przez 5 minut, aż beszamel z jalapeno zrobi się złotobrązowy.



Miód z chilli:

1. Do małego garnka wlać miód, rozgrzać na małym ogniu. Gdy miód zrobi się bardzo płynny, dodać płatki chilli, zamieszać i zdjąć z ognia.

2. Dodać białego wina i odstawić na bok.



Grillowane Rapini:

1. Rozgrzać grill.

2. Wlać do miski oliwę. Lekko obtoczyć w niej rapini, cebulki cippolini i czosnek.

3. Ułożyć rapini i cebulki na grillu. Obracać, żeby przypiec je z każdej strony.

4. Zdjąć z grilla, ułozyć w naczyniu, posypać prażonymi orzechami włoskimi i polać miodem z płatkami chilli.







powrót

Podobne przepisy

Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.