Jola Słoma

Warzywa w sosie sezamowym


Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Warzywa w sosie sezamowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag świeżego szpinaku

1/2 cukinii

4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

1/2 fenkuła

200 ml śmietanki sojowej

3 łyżki tahini

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego

1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"

1/2 łyżeczki suszonego pepperoncino

1 łyżeczka oleju sezamowego

granat do dekoracji

2 łyżeczki białego i 2 łyżeczki czarnego sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

Szpinak gotujemy przez minutę na parze dla zmniejszenia objętości i układamy w 4 żadoodpornych naczyniach na przemian z plastrami cukinii, fenkuła, suszonymi pomidorami i zalewamy sosem przygotowanym ze zmieszanej tahiny ze śmietanką sojową, siemieniem lnianym, sosem sojowym i przyprawą "5 smaków". Skrapiamy po wierzchu olejem sezamowym i posypujemy pepperoncino. Gotujemy w piekarniku parowym przez kilka minut. W tym czasie na patelni podprażamy przez chwilę sezam. Po wyjęciu dania z piekarnika, posypujemy je obranym granatem i sezamem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.